Ana içeriğe atla

Wanacryptor 2.0 Virüsü

"Wanacryptor 2.0" nedir bu ? Bu ismi bilgisayarınızda görürseniz gördüğünüz güne de bu isme de lanet ederseniz. Bazılarımız için bilgisayarlarımız şahsi veri depolarımızdır. Bazılarımıza göre en önemli bilgilerimizi barındırdığımız iş aracı veya başka bir yedeği ya da kopyası olmayan hatıralarımızın durduğu bir elektronik cihaz. Bu saldırganlar da tam olarak bunları hedef alıyor. Aslında 2014 yılında çeşitli faaliyetlerle Türkiye'de bir hazırlık süreci oluşturan bu bilgisayar virüsü 3 yıl içerisinde hedef aldığı insanlarla hem kendisini geliştirdi hem de adını duyurmayı başardı.
  Wana virüsüWanacrypt0r 2.0 Bilgisayarınıza bulaştığı an'da tüm dosyalarınızı özel bir kriptoloma tekniği ile şifreleyip kilitleyen, size verdiği hesap numarasına belirlediği tutarı yatırmadığınız takdirde verilerinizi hiç bir şekilde size teslim etmeyen can yakıcı bir virüstür.

  Bilgisayar virüsleri: Bilgisayar, telefon, tablet gibi elektronik cihazlarınızı; sizden gizli yönetebilen, içeriğini kopyalayabilen veya sahiplerinin çıkarları uğruna sizleri her türlü maddi ve manevi zarar uğratan bilgisayar programlarıdır.

 Son olarak 13 mayıs cumartesi günü Renault'un Bursa fabrikasına siber saldırı ile yerleştirilerek adını duyuran virüs ülkemizde hızla yayılmakta. Virüs'ün bulaştığı bilgisayarlardan bilgilerinizi kurtarmak için yapacağınız 2 yöntem var;

  Bunlardan birincisi; Bilgisayarım'a girip, C sürücüsüne sağ tıkladıktan sonra, yukarıdaki sekmelerden 'Önceki Sürümler' seçeneğini seçerek, buradan dosyalarınızı USB belleğe kopyalama yöntemidir. (bilgisayarınız sistem görüntüsü almışsa bu işlem uygulanabilir)
  İkinci Yöntem ise; Bilgisayarınıza güzelce bir format attıktan sonra recovery programı ile verilerinizi kurtarmayı denemek olacaktır. Bu yöntemi son çare olarak denemenizi tavsiye ederim. Aksi halde bir çok silinen dosyanıza ulaşamama ihtimaliniz olacak.

  PC Hocası'nın Bilgilendirme Amaçlı verdiği önleyici tedbirler ise;
 ❱ 14 Mart tarihinde yayınlanan Windows güncellemesini acilen yapın.
 ❱ Windows 10 altı kullanıcıysanız irtifa kazandıracak içeriği belli olmayan ve güvenilir olmayan siteleri bir süre ziyaret etmeyin.
 ❱ Antivirüsleriniz yine her ihtimale karşı güncel kalsın. Güncelleme de geldiği anda hemen yapın. Zira şuanda Antivirüs firmaları harıl harıl virüsü tespit edebilecek database oluşturuyorlar.
 ❱ Onun dışında virüse karşı yapabilecek pek bir şeyimiz yok hocalar. Elimizin kolumuzun bağlı olduğunun altını çizelim.

 Bazı web siteleri "Wanna Cry virüsünden korunma çok basit" gibi içerikler oluştursalar da, virüs sürekli güncelleme kazanarak eski işlevselliğini kaybediyor. O yüzden her atılan adıma da inanmadan önce ufak bir araştırma yapmayı ihmal etmeyin. Windows'un yaptığı 14 Mayıs güncellemesi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Boşa Wanna Cry açıklaması aramayın. Microsoft yaptığı hatayı kabul ederek oraya çözümünü yazmaz. Sadece kapattığı açığı yazarak yüzeysel geçer. Arka planda deliriyorlar çözüm için orası kesin. Virüs'ün bulaştığı windows sürümleri ise;
  • Windows Vista SP2
  • Windows Server 2008 ve SP1
  • Windows 7
  • Windows 8.1
  • Windows RT 8.1
  • Windows Server 2012 ve R2
  • Windows 10
  • Windows Server 2016

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Google 2016 Doodle Meyve Oyunları

2016 Olimpiyat oyunlarının 05.08.2016 Cuma günü yani bugün Rio de Janeiro’da başlamasından dolayı Google eş zamanlı olarak meyve oyunlarını piyasaya sunuyor.Günün anlam ve önemine binaen özel bir doodle tasarlayan google mobil oyun programını playstore’da yayına koydu. Akıllı telefondan google uygulamasını açan android kullanıcıları bu oyundan faydalanabilecekler. Meyvelerin oyunun konusu olduğu uygulamada, çeşitli olimpiyat oyunları ve parkurlar göze çarpıyor

Yumurta’yı Pişirmeden Veya Haşlamadan Önce Yıkamak Gerekir Mi?

Yumurtaları Yıkamak Sağlıklı Mıdır ? Bu soruya cevap veremiyoruz çünkü işi bilmeyenler olarak yıllardır yapmış olduğumuz hatanın daha yeni farkına varıyoruz. Yumurtayı yıkamak, kabuğunda bulunan koruyucu tabaka(kütikül)’ya zarar verir. Soğuk su ile yıkanan yumurtalarda kabuk yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar yumurta üzerinde bulunan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine çekilirek enfeksiyon riski oluşturur ve insan sağlığını olumsuz etkiler.

iPhone Uygulamaları Neden Kırmızı Oldu ?

Apple, Dünya AIDS gününü bu yıl da unutmadı. (RED)’in imza attığı önemli çalışmalar, dünyada AIDS’in en çok görüldüğü yer olan Sahra Altı Afrika bölgesinde hayat kurtaran ilaçlara erişim açısından yaşanan eşitsizliği ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Apple da RED’e olan desteğini sürdürüyor. App Store’da uygulamalara gelen güncellemelerde uygulama sahiplerinin de RED’e destek olarak logolarında kırmızı renge yer verdi.